Info

Fysikerpodden

Fysikerpodden med Jessica och Stella handlar om fysik i allmänhet, och partikelfysik i synnerhet eftersom det är det område vi båda doktorerar inom. Det blir högt och lågt och rolig fysik med ambitionen att inte vara alltför tekniska utan att tumma alltför mycket på sanningen.
RSS Feed Subscribe in Apple Podcasts
2016
December
August
July
June
May
April
March
February
January


2015
December
November
October
September
August
July
June
May
April


All Episodes
Archives
Now displaying: February, 2016
Feb 23, 2016

I det tjugoförsta avsnittet av Fysikerpodden pratar Jessica och Stella om de senaste veckornas stora händelse, nämligen den första direkta detektionen av gravitationsvågor. Detektionen av gravitationsvågor, som kom från två svarta hål som smälte samman för drygt 1,2 miljarder år sedan, skedde i LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory). Vi försöker reda ut vad vågorna är för något, vad de kan lära oss och hur man detekterar dem. Dessutom upprättelse (?) för 2001: A Space Odyssey.

Lyssna, njut och sprid!

Feb 9, 2016

I det tjugonde avsnittet av fysikerpodden med Jessica och Stella så tar vi, på allmän begäran, oss an det här med Science fiction och filmfysik. Kan man resa i tiden, åka snabbare än ljuset eller bygga en ljussabel? Dessutom, går det att uttala Matthew Mcconaugheys namn rätt? God lyssning! Sprid ordet och fråga gärna.

1