Info

Fysikerpodden

Fysikerpodden med Jessica och Stella handlar om fysik i allmänhet, och partikelfysik i synnerhet eftersom det är det område vi båda doktorerar inom. Det blir högt och lågt och rolig fysik med ambitionen att inte vara alltför tekniska utan att tumma alltför mycket på sanningen.
RSS Feed Subscribe in Apple Podcasts
2016
December
August
July
June
May
April
March
February
January


2015
December
November
October
September
August
July
June
May
April


All Episodes
Archives
Now displaying: 2016
Dec 7, 2016

Efter ett förhållandevis långt uppehåll vaknar Fysikerpodden ur sin dvala (inducerad av avhandlingsskrivande). Det är ju nämligen Nobeltider! Vi ger oss på årets nobelpris i fysik som tilldelas J. Michael Kosterlitz, Duncan Haldane och David J. Thouless "for theoretical discoveries of topological phase transitions and topological phases of matter". Eftersom detta är ett inte helt trivialt ämne har vi bjudit in Daniel Weston, doktorand i teoretisk kondenserad materiens fysik på KTH som kan det här betydligt bättre än Stella och Jessica. Vi försöker reda ut de olika delarna av priset och varför detta var värt ett nobelpris. Hoppas att ni gillar!

Lyssna, njut och dela!

Aug 22, 2016

I det trettionde avsnittet av Fysikerpodden bjuder Stella och Jessica in Carl-Johan Haster, nydisputerad doktor inom gravitationsvågor. Vi tar tillfället i akt att fråga Carl-Johan om allt vi vill veta om gravitationsvågor. Till exempel pratar vi om vad som har detekterats hittils, vad vi har lärt oss av det, vad vi kan tänkas detektera i framtiden och vilka experiment vi har att se fram emot.

 

Lyssna, lär och fråga gärna!

Jul 22, 2016

I Fysikerpoddens tjugonionde avsnitt gör vi ett avbrott i sommaren eftersom Stella har varit på neutrinokonferens i London. Vi ger en uppdatering om neutrinofysiken och lite annat som hänt inom fysiken på senaste tiden (gravitationsvågor!). Sen gör vi ett nedslag bland tre klasser av neutrinoexperiment nämligen neutrinoobservatorier, direkta neutrinomassexperiment och experiment för neutrinolöst dubbelt betasönderfall. Vad betyder det där? Vad är det man mäter egentligen? Och varför är neutriner intressanta att detektera? I egenskap av neutrinofysiker tycker vi såklart att de är det mest spännande man kan tänka sig!

Lyssna, njut och dela i sommarsolen!

Jun 14, 2016

Till Fysikerpoddens tjugoåttonde avsnitt bjöd Stella och Jessica in Gustav Källstrand, vetenskapshistoriker på Nobelmuseum. Vi använder oss av vår samlade kunskap för att prata om de tio populäraste Nobelpristagarna i fysik. Fysikerpodden erbjuder förklaringar för fysiken för vilken priset gavs och Gustav kommer med insikt i fysikernas personliga liv.

Vilka namn på listan kände ni till sen tidigare? Vilka namn saknade ni? Finns det någon fysiker ni vill att vi pratar mer om?

Lyssna, lär och dela gärna!

May 30, 2016

I det tjugosjunde avsnittet bjuder Stella och Jessica in Sara Strandberg, lektor på Stockholms Universitet. Sara är experimentell fysiker på ATLAS-detektorn på CERN. Vi pratar om tjusningen med att vara experimentalist, hur ATLAS-kollaborationen fungerar, vad LHC (den stora hadronkollideraren) håller på med nu och vad som kan komma att hända framöver.

 

God lyssning!

May 17, 2016

I det tjugosjätte avsnittet av Fysikerpodden intervjuar Stella och Jessica Björn Ahlgren igen. Vi pratar en del om stjärnors liv men kanske framförallt om deras potentiellt spektakulära död. Vad kan vi lära oss om och av stjärnor? God lyssning!

Apr 25, 2016

I det tjugofemte avsnittet av Fysikerpodden pratar Stella och Jessica om symmetrier inom fysiken. Vilka symmetrier har vi i naturen? Är allt nödvändigtvis symmetriskt? Vad betyder spontant symmetribrott och vad är supersymmetri?

God lyssning! 

Apr 5, 2016

I det tjugofjärde avsnittet av Fysikerpodden med Jessica och Stella så leker vi lite filosofer och pratar om den antropiska principen, idén om att observation av universum måste vara kompatibelt med ett medvetet och mänskligt liv som observerar det. Är Universum finjusterat för att vi ska kunna leva i det eller finns det en underliggande fysikalisk anledning till att parametrar är vad de är? Lyssna, njut och dela!

Mar 25, 2016

I Fysikerpoddens tjugotredje avsnitt pratar Stella och Jessica om Big Bang teorin. Lite om dess historia, hur idén kom till, vad teorin kan berätta för oss om det tidiga universumet och vad det innebär för vår kosmologiska framtid.

 

God lyssning!

Mar 7, 2016

Internationella kvinnodagen till ära handlar fysikerpoddens tjugoandra avsnitt om några kvinnors bidrag till fysiken. Stella och Jessica har valt ut tolv kvinnor att prata om och det blir lite astronomi, kärnfysik, stjärnfysik, partikelfysik, nobelprisstatistik och så några exempel på orättvis beröm för upptäckter.

God lyssning!

Feb 23, 2016

I det tjugoförsta avsnittet av Fysikerpodden pratar Jessica och Stella om de senaste veckornas stora händelse, nämligen den första direkta detektionen av gravitationsvågor. Detektionen av gravitationsvågor, som kom från två svarta hål som smälte samman för drygt 1,2 miljarder år sedan, skedde i LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory). Vi försöker reda ut vad vågorna är för något, vad de kan lära oss och hur man detekterar dem. Dessutom upprättelse (?) för 2001: A Space Odyssey.

Lyssna, njut och sprid!

Feb 9, 2016

I det tjugonde avsnittet av fysikerpodden med Jessica och Stella så tar vi, på allmän begäran, oss an det här med Science fiction och filmfysik. Kan man resa i tiden, åka snabbare än ljuset eller bygga en ljussabel? Dessutom, går det att uttala Matthew Mcconaugheys namn rätt? God lyssning! Sprid ordet och fråga gärna.

Jan 11, 2016

På allmän begäran pratar Stella och Jessica om livet som doktorand i det nittonde avsnittet av Fysikerpodden. Vad är en doktorand? Varför började vi doktorera? Vad händer efter att man har disputerat? Dessutom passar vi på att prata lite om ett av Stellas örngott.

God lyssning!

1