Info

Fysikerpodden

Fysikerpodden med Jessica och Stella handlar om fysik i allmänhet, och partikelfysik i synnerhet eftersom det är det område vi båda doktorerar inom. Det blir högt och lågt och rolig fysik med ambitionen att inte vara alltför tekniska utan att tumma alltför mycket på sanningen.
RSS Feed Subscribe in Apple Podcasts
2016
December
August
July
June
May
April
March
February
January


2015
December
November
October
September
August
July
June
May
April


All Episodes
Archives
Now displaying: October, 2015
Oct 19, 2015

I Fysikerpoddens fjortonde avsnitt pratar Stella och Jessica om antimateria. Vi pratar lite om hur antimateria upptäcktes, hur det förhåller sig till materia och vilka typ av experiment som håller på med antimateria. Trots att antimateria är känt och en del av partikelfysikens standardmodell finns det saker vi inte vet. Till exempel, finns det processer i vilka materia och antimateria beter sig olika, och i så fall: kan det förklara hur vi överhuvudtaget kan existera?

God lyssning!

Oct 6, 2015

Nobelpriset i fysik 2015 tilldelas Takaaki Kajita and Arthur B. McDonald “för upptäckten av neutrinooscillationer, som visar att neutriner har massa”

Vi ger en kort sammanfattning av årets Nobelpris i fysik. Ett mycket roligt pris tycker två neutrinofysiker. Vill man veta ännu mer rekommenderar vi avsnitt 8: neutrinosar.

God lyssning!

1