Info

Fysikerpodden

Fysikerpodden med Jessica och Stella handlar om fysik i allmänhet, och partikelfysik i synnerhet eftersom det är det område vi båda doktorerar inom. Det blir högt och lågt och rolig fysik med ambitionen att inte vara alltför tekniska utan att tumma alltför mycket på sanningen.
RSS Feed Subscribe in Apple Podcasts
2016
December
August
July
June
May
April
March
February
January


2015
December
November
October
September
August
July
June
May
April


All Episodes
Archives
Now displaying: August, 2015
Aug 31, 2015

I det tionde avsnittet av Fysikerpodden så pratar Jessica och Stella om Stephen Hawking, vår tids fysikaliska rockstjärna. Vad är grejen med honom egentligen och hur har han bidragit till fysiken? Jessica var på föreläsning med honom i förra veckan och beskriver en oväntad upplevelse. Och vad var det egentligen han sa på presskonferensen på KTH i tisdags?

Aug 20, 2015

I det nionde avsnittet av Fysikerpodden med Jessica och Stella ger vi oss på den speciella relativitetsteorin. Vi pratar om hur teorin uppkom och om utgångspunkten som är att ljusets hastighet är konstant och också den övre gränsen för alla hastigheter. Men om ljusets hastighet är konstant så måste något annat ändras, tiden går långsammare och längder blir kortare. Dessutom är energi och massa samma sak. God lyssning!

Aug 3, 2015

I åttonde avsnittet av Fysikerpodden med Stella och Jessica pratar vi om neutriner! Vad är egentligen en neutrino? Varför är neutriner intressanta? Var skapas neutriner? Vad är neutrino-oscillationer? Färdas neutriner snabbare än ljuset? Vi försöker reda ut svaren till dessa frågor och lite till. Lyssna och lär!

1