Info

Fysikerpodden

Fysikerpodden med Jessica och Stella handlar om fysik i allmänhet, och partikelfysik i synnerhet eftersom det är det område vi båda doktorerar inom. Det blir högt och lågt och rolig fysik med ambitionen att inte vara alltför tekniska utan att tumma alltför mycket på sanningen.
RSS Feed Subscribe in Apple Podcasts
2016
December
August
July
June
May
April
March
February
January


2015
December
November
October
September
August
July
June
May
April


All Episodes
Archives
Now displaying: May, 2015
May 25, 2015

I det fjärde avsnittet av Fysikerpodden med Jessica och Stella pratar vi om de 26.8 % procenten i vårt universum som utgörs av mörk materia, i jämförelse med de 4.9 % som utgörs av vanlig materia. Vi ger en historisk översikt och ger en sammanfattning av de experimentella bevis som finns för den mörka materiens existens. Vad gäller vad den mörka materian består av så håller vi oss kort, eftersom strängt taget ingen vet vad det är.

May 18, 2015

Vi tar vid där vi slutade förra gången och fortsätter prata om CERN och (de mindre) experimenten vid LHC. Vi diskuterar vad vi har hittat i LHC och vad vi kan förvänta oss när den nu startar igen. Dessutom passar vi på att slå hål på några myter.

May 11, 2015

I det andra avsnittet av Fysikerpodden med Jessica och Stella diskuterar vi CERN, där världens största partikelaccelerator Large Hadron Collider (LHC) finns. Vi ger en överblick av CERNs historia och partikelacceleratorkomplexet samt diskuterar vad man har hittat där, hur man har hittat det, vad man kan hoppas på att hitta och litegrann om det som aldrig kommer hittas. Detta var så spännande att avsnittet blev långt och därför har det delats upp i två delar.

 

 

1