Info

Fysikerpodden

Fysikerpodden med Jessica och Stella handlar om fysik i allmänhet, och partikelfysik i synnerhet eftersom det är det område vi båda doktorerar inom. Det blir högt och lågt och rolig fysik med ambitionen att inte vara alltför tekniska utan att tumma alltför mycket på sanningen.
RSS Feed Subscribe in Apple Podcasts
2016
December
August
July
June
May
April
March
February
January


2015
December
November
October
September
August
July
June
May
April


All Episodes
Archives
Now displaying: 2015
Dec 21, 2015

I det artonde avsnittet ger vi oss in på det här med kvantmekanik igen. Efter så många år av lyckade experiment och förutsägelser inom kvantmekaniken kan fysiker fortfarande inte komma överens om hur man borde tolka den. Vi tar upp några av dessa möjliga tolkningar som har överlevt och någon som blivit motbevisade under åren. Vilken tilltalar dig mest?

God lyssning!

Dec 7, 2015

I det sjuttonde avsnittet av Fysikerpodden har Stella och Jessica valt temat Nobelveckan. Vi pratar om vad som händer under årets Nobelvecka och lite om Nobelprisets historia. Vi funderar även över hur det kommer sig att Nobelpriset är så prestigefyllt som det faktiskt är. Slutligen tar vi upp några upptäckter i fysikens historia som vi anser har gjort sig förtjänta av ett Nobelpris, men som ännu inte fått något. Trevlig Nobelvecka och god lyssning!

Nov 17, 2015

I det sextonde avsnittet av Fysikerpodden med Jessica och Stella firar vi hundraårsjubileet av Einsteins allmänna relativitetsteori. Vi försöker förklara begreppet rumtid och pratar om hur teorin fullkomligt revolutionerade synen på gravitation. Dessutom diskuterar vi de experimentella bevisen och så reder vi ut var teorin kommer till användning idag.

God lyssning!

Nov 3, 2015

I det femtonde avsnittet ger vi oss in på det här med kvantmekanik. Vi försöker redogöra för de grundläggande begreppen och ge en översikt av kvantmekanikens historia. Kan man förstå kvantmekanik? Kan man ha intuition för kvantmekanik? Välkomna att lyssna och bli förvirrade!

Oct 19, 2015

I Fysikerpoddens fjortonde avsnitt pratar Stella och Jessica om antimateria. Vi pratar lite om hur antimateria upptäcktes, hur det förhåller sig till materia och vilka typ av experiment som håller på med antimateria. Trots att antimateria är känt och en del av partikelfysikens standardmodell finns det saker vi inte vet. Till exempel, finns det processer i vilka materia och antimateria beter sig olika, och i så fall: kan det förklara hur vi överhuvudtaget kan existera?

God lyssning!

Oct 6, 2015

Nobelpriset i fysik 2015 tilldelas Takaaki Kajita and Arthur B. McDonald “för upptäckten av neutrinooscillationer, som visar att neutriner har massa”

Vi ger en kort sammanfattning av årets Nobelpris i fysik. Ett mycket roligt pris tycker två neutrinofysiker. Vill man veta ännu mer rekommenderar vi avsnitt 8: neutrinosar.

God lyssning!

Sep 29, 2015

I fysikerpoddens tolfte avsnitt med Stella och Jessica går vi bortom elementarpartikelfysik en stund och berättar om ESS och MAX IV som byggs i Lund. När de är färdigbyggda kommer de båda vara världsledande experiment för att undersöka viktiga egenskaper hos material. God lyssning!

Sep 14, 2015

 

I det elfte avsnittet av Fysikerpodden med Jessica och Stella frågar vi oss om vi är ensamma i rymden. Vi diskuterar vilka försök som görs för att hitta planeter som liknar vår jord och liv i rymden. Dessutom spekulerar vi fritt i om det finns andra utvecklade civilisationer att upptäcka och om det är rimligt att tro att det kommer att gå hitta liv någon annanstans. God lyssning!

Aug 31, 2015

I det tionde avsnittet av Fysikerpodden så pratar Jessica och Stella om Stephen Hawking, vår tids fysikaliska rockstjärna. Vad är grejen med honom egentligen och hur har han bidragit till fysiken? Jessica var på föreläsning med honom i förra veckan och beskriver en oväntad upplevelse. Och vad var det egentligen han sa på presskonferensen på KTH i tisdags?

Aug 20, 2015

I det nionde avsnittet av Fysikerpodden med Jessica och Stella ger vi oss på den speciella relativitetsteorin. Vi pratar om hur teorin uppkom och om utgångspunkten som är att ljusets hastighet är konstant och också den övre gränsen för alla hastigheter. Men om ljusets hastighet är konstant så måste något annat ändras, tiden går långsammare och längder blir kortare. Dessutom är energi och massa samma sak. God lyssning!

Aug 3, 2015

I åttonde avsnittet av Fysikerpodden med Stella och Jessica pratar vi om neutriner! Vad är egentligen en neutrino? Varför är neutriner intressanta? Var skapas neutriner? Vad är neutrino-oscillationer? Färdas neutriner snabbare än ljuset? Vi försöker reda ut svaren till dessa frågor och lite till. Lyssna och lär!

Jul 20, 2015

I sjunde avsnittet an Fysikerpodden med Stella och Jessica har vi bjudit in en astrofysiker som gäst: Björn. Tillsammans försöker vi reda ut begreppen astrofysik, astronomi och kosmologi. Sen förklarar Björn hur man, som astrofysiker, tittar ut i rymden och vad man hittar. Han berättar om några av de häftigare objekten som finns, t ex supernovor och gamma ray bursts. Lyssna och lär!

Jun 22, 2015

I det sjätte avsnittet av Fysikerpodden med Jessica och Stella sitter vi på ett hotellrum i Spanien och pratar om mekanismen som ger elementarpartiklar massa. Kärt barn har många namn som titeln indikerar. Vi försöker reda ut hur denna något förvirrande process går till. Förhoppningsvis känner åtminstone någon sig mer upplyst efter veckans avsnitt. God lyssning!

Jun 8, 2015

I det femte avsnittet av Fysikerpodden med Jessica och Stella diskuterar vi de olika stegen i den vetenskapliga metoden. Vi pratar om svårigheterna och hur de olika stegen kan gå fel. Dessutom: vikten av att tänka kritiskt och hur man ska förhålla sig till vetenskapsnyheter och forskning samt ger ett gäng exempel på när det verkligen har gått fel. 

May 25, 2015

I det fjärde avsnittet av Fysikerpodden med Jessica och Stella pratar vi om de 26.8 % procenten i vårt universum som utgörs av mörk materia, i jämförelse med de 4.9 % som utgörs av vanlig materia. Vi ger en historisk översikt och ger en sammanfattning av de experimentella bevis som finns för den mörka materiens existens. Vad gäller vad den mörka materian består av så håller vi oss kort, eftersom strängt taget ingen vet vad det är.

May 18, 2015

Vi tar vid där vi slutade förra gången och fortsätter prata om CERN och (de mindre) experimenten vid LHC. Vi diskuterar vad vi har hittat i LHC och vad vi kan förvänta oss när den nu startar igen. Dessutom passar vi på att slå hål på några myter.

May 11, 2015

I det andra avsnittet av Fysikerpodden med Jessica och Stella diskuterar vi CERN, där världens största partikelaccelerator Large Hadron Collider (LHC) finns. Vi ger en överblick av CERNs historia och partikelacceleratorkomplexet samt diskuterar vad man har hittat där, hur man har hittat det, vad man kan hoppas på att hitta och litegrann om det som aldrig kommer hittas. Detta var så spännande att avsnittet blev långt och därför har det delats upp i två delar.

 

 

Apr 27, 2015

I det första avsnittet av Fysikerpodden med Jessica och Stellapratar vi om det mest elementära i partikelfysiken, nämligenStandardmodellen för partikelfysik. Vi diskuterar hur den uppkom,vad den kan beskriva (det är mycket) och vilka problem de har. Godlyssning!

1